Archive for märts, 2015
Kaitstud: Väsitav nädalavahetus
Esmaspäev, märts 30th, 2015Reedesed vahvlid ja muud rõõmud
Reede, märts 27th, 2015Ohh, mis mõnus on tulla reede õhtul koju, kui söök on ennast ise valmis teinud! Istu ainult lauda ja hakka nosima! Panin hommikul potti hapukapsa ja sealihakäntsaka hakkama, lõuna paiku hakkas slow cooker küpsetama ja kella kuueks oli kõik valmis. Taimer on ikka üks hea leidus, slow cookerist rääkimata.
Ja siis, ja siis… küpsetasin vahvleid! Olin ausalt üteldes unustanud, et meil üldse selline aparaat kodus on nagu vahvliküpsetaja, kuigi see paikneb mul köögikapil otse köögikombaini tarvikute kõrval. Ma lihtsalt ei pane seda tähele, sest ei kasuta. Täna leidsin internetist lchf-inimesele sobiliku vahvlite retsepti, mis muidugi oli kohe vaja järele proovida.
Vahvlite retseptis on 50 g võid, 4 muna, 2,5 dl vahukoort, 0,5 dl vett, 1,5 spl fiberhuski, 0,5 dl mandlijahu, 1 tl küpsetuspulbrit, 1 tl vanillipulbrit, näpuotsaga soola. Kuivad ja vedelad ained segasin eraldi mollides, viimaks vahustasin kõik kokku. Imeliselt lihtne oli vahvleid küpsetada, lapsepõlv tuli meelde.
Täitsa ilusad, onju? Sain üheksa vahvlit ühest taignakogusest.
Mrt serveeris endale vahvli vahukoore ja maasikatega.
Kmr-i versioon oli banaani ja maasikatega.
Ma keerasin omale vahukoore ja maasikad vahvli vahele. Njämma.
Ma ei tea, mis nende maasikatega tänavu on, et need nii hea maitsega tulevad keset talve? Geneetiliselt muundatud? Muidu on ju talvised maasikad alati nagu butafooria, maitseta ja lõhnata, aga tänavu on nad magusad ja lõhnavad imeliselt. Mingi hull sort. Kui sellel korral üks kord elame, siis võib ju selliseid endasse sisestada.
Mul käis reedese söömaaja kõrvale muidugi ka punane vein, Cono Suri ökoveini limpsin veega pooleks. Mulle ei meeldi, kui vein või üldse mingi alko pähe hakkab, sellepärast on hea veini lahjendada. Too ökovein on iganädalaseks tarbimiseks mu jaoks liiga kallis ka, a veega lahjendades ma saan ühest pudelist kaks, hahaa. Kaval, onju? Veega olen veini joonud juba ammusest ajast, ei teagi, kust see komme mulle külge hakkas.
Kui veel selle nädala söökidest rääkida, siis meil on siin uus lemmik praetud värske kapsas. See käib nii, et laseme kõigepealt kapsa köögikombainis peenikesteks ribadeks ja siis praeme panni peal rohke või sees. Õudsalt maitsev. Kõlbab lisandiks igasugu soolase valgu kõrvale. Tegin siin ükspäev lihtsat ahjuvormi lõhehakklihast. See käis nii, et lisasin lõhehakklihale (vist oli 700g pakk või isegi suurem) kolm muna, paar supilusikatäit fiberhuski, ühe suure hakitud sibula, soola ja pipart. Küpses see mögin klaasvormis 230 kraadiga pool tundi ja valmis oligi. Väga lihtne teha ja maitses hea.
Söögist ma rohkem täna ei kõnele.
Reedene tööpäev algas sedasi, et üks kunde tõi mulle imelise kimbu topeltõiega nartsisse. Oo, kui hästi need lõhnavad! Ei mäletagi, millal viimati kelleltki lilli sain, vist sünnipäeval oli see, kui siiski. Klient oli tänulik, et teda aitasin. See üks niisugune lugu oli, et inimene oli ostnud Elionist läpaka ja arvas, et ei oska kasutada selle plaadiseadet. Ta tuli abi küsima ja ma pidid ta pettumuseks ütlema, et aga sellel läpakal ei olegi ju plaadiseadet. Kusjuures kunde oli ekstra sellepärast tolle odava mudeli valinud, et plaati ka ikka sisse panna saaks. Ja ta oli samal hommikul käinud ka uuesti Elionis kurtmas, et ei saa plaadimängijat lahti ja seal klienditeenindaja vabandas, et neil pole tehnikut kohal, et ei saa hetkel aidata, aga et küllap see kuidagi tarkvaraliselt ikka lahti peab tulema kui nuppu ei ole. Aru ma ei saa, kas Elion ei suuda oma klienditeenindajaid niigi palju koolitada, et need aru saaks, kas arvutil on dvd-kirjutaja või on selle koha peal ainult tühi esipaneel?!
Inimesed, ärge ostke arvuteid telefonimüüjate käest!
No vot. Igatahes ma otsisin Elioni lehe pealt välja, et Asuse mudel X553MA on plaadiseadmega ja selle toote nimetus oli kundel ka arve peal ja selle eest ta maksis, kahjuks see arvuti, mille ta sai, oli hoopis Asus X553M. Tollel vanemal mudelil ilmselt siis ei pidanudki dvd-kirjutajat sees olema, Elioni lehelt seda toodet enam ei leia, sellepärast võrrelda ei saa. Klient ei olnud märganud, et polnud saanud sama kaupa, mis ta arvel seisis. Ma loodan, et Elion vahetab nüüd ta arvuti välja tolle uuema mudeli vastu, mille eest kunde maksis, tagasi see klient meie juurde igatahes täna ei tulnud.
Aga mina teenisin tänu Elioni tuulepeadele endale kimbu nartsisse 🙂
Õhtul leidsin me elutoa nurgast sellise “kosmosejaama”:
Mrt on siin natuke lõbutsenud vahepeal ja pisut leiutanud, mille tulemusena valmis seadeldis, mille abil saame juba kodust saare poole sõitma hakates suvilas sisse lülitada kütte ja saame ka vaadata, mitu kraadi toas parajasti sooja on ja lisaks saame kaamerast jälgida, kes meie õue peal kõnnib. Päriselt. Peaasi, kui sinna maailma otsa peale elektrit antakse, ega tuulise ilmaga alati ei anta. Siiski päris tore mänguasi, ma ütleks. Kujutan juba ette, kuidas istun töö juures arvutis ja vaatlen, kuidas naabrid me aias õunu varastavad 🙂 Äkki nad siis ei julgegi enam tulla, kui sildid üles paneme, et videovalve ja värgid? Ega jah, tänapäeval pole mõtet võõra õue peale luusima minna, sest iial ei tea, kust posti otsast pauk tuleb.
Ähh, nüüd sai jutt otsa 🙂 Olge ise ka mõnusad!
Kaitstud: Esimene sinilill
Pühapäev, märts 22nd, 2015Kaitstud: Väsitav nädal
Laupäev, märts 21st, 2015Kaitstud: Kuri hommik
Neljapäev, märts 19th, 2015Kaitstud: Kuidas ma peaaegu südari sain
Kolmapäev, märts 18th, 2015Kaitstud: Suvilamaast ja söögist, jälle
Teisipäev, märts 17th, 2015Super kalasupp
Pühapäev, märts 15th, 2015Kolm jämedat ahvenat (tõeliselt jämed ahvenad, kui puhtas Saaremaa keeles väljenduda), üks suur porgand, kaks eriti tillukest kaalikat (nagu õunad), üks juurseller, soola, pipart, kaks lehte loorberi ja kamaluga värsket tilli. Pott on mul vist 4-liitrine, päris ääreni vett ei pannud. Ahvenad panin külma veega keema umbes 7-8 minutiks. Siis valasin kogu kupatuse läbi sõela (ahvenad mõistagi jäid sõelale). Kurnatud supivedeliku panin kohe pliidile tagasi ja juurviljakuubikud sinna sisse. Loorberilehed panin ka potti tagasi ja paar tera pipart. Nii kaua kuni juurikad pehmeks keesid, nokkisime Mrt-ga ahvenate seest kena valge liha välja. Kui muu kraam tundus pehme olevat, läks ahven potti tagasi ja podises seal natuke. Värske tilli lisasime, kui supp valmis.
Mrt just sööb praegu seda suppi ja kommenteerib, et hästi palju maitset on. Ma täiendaks, et mitte lihtsalt maitset, vaid väga head maitset. Üks, mis supi mõnusaks teeb, on kindlasti juurseller. Ahvenad annavad parima maitse välja siis, kui need keeta tervelt, pead otsas ja puha (sisikonnad muidugist välja puhastatud). Ma ainult sabad kaksasin ära, sest muidu ei tahtnud kalad potti mahtuda.
Njämma. Parim kalasupp, mida siin majas söödud.
Kalapäev
Laupäev, märts 14th, 2015Kellele emakeelepäev, kellele kalapäev, eks. No ei saa ma midagi parata sinna, et surnud kalad mu meele rõõmsaks teevad. Täna nad küll väga surnud polnud, vaid üritasid kastist välja hüpata kui müüja neid meile kaaluma hakkas. Kui sadama poole sõitsime, rapsivad ahvenad pakiruumis, mõtlesin murelikult, et ei tea mitu elu pean veel elama enne kui oma karmavõla kustutatud saan…
Muhu kalapood on mu absoluutne lemmik. Täna ostsime sealt prisked siiad, võimatult suured ahvenad ja säinafileed.
Sellised ahvenad, ligi poolekilosed, eluski pole nii priskeid selle näinud.
Vasakpoolses kausis on siiad, need ka valisime kõige suuremad välja, et kui läheb fileerimiseks, siis midagi järele ka jääks. Roosa ollus väikeses kausis on ahvenamari, mille Mrt ahvenate seest välja koukis. Paar ahvenat panime tavalisse külmikusse, et neist homme suppi keeta, ülejäänud läksid sügavkülma teisteks kordadeks. Ühe siia Mrt fileeris ära ja selle panime soola, pipra ja sidrunikoorega “tõmbama”, teine siig läks sügavkülma.
Taldrikus on või sees praetud säinafileed, hirmus head tulid. Kausikeses on ahvenamari, mis on praetud sibula, soola ja pipraga. Me pole kunagi ahvenamarja praadinud, ei osanud arvatagi, et sellest nii hea asja saab.
On ikka tohutu vahe, kas ostad kala mandril poest või tood saarelt hommikuse püügi pealt. Meile võib tunduda, et mandril on kala värske, aga ega ikka ei ole küll, juba paar päeva külmas seisnud kala on täitsa teine. Värske kala on ainult samal päeval püütud kala, ta maitse on puhta uus. Ausalt üteldes mulle vahel tundub, et värske kala ei maitsegi üldse kala järele, see on nagu üks täitsa teine söök, liha-de-lux.
Emakeelepäeval vist ei ole sobilik selliseid sõnu leiutada nagu de-lux ja nii? Või just on sobilik?
Õhtul küpsetasin veel ühe pannitäie tavalisi seemneleibu ja teise rosinatega (pildil). See rosinatega on niisugune, et kui lõikad paksu võiviilu peale, maitseb nagu värske rosinasai võiga, selline, mida lapsepõlves sõime.
Tegelt ma olen nii väga väsinud, et pikemalt ei viitsigi kirjutada. Ärkasime hommikul saarel, mees lõikas õunapuud ilusaks (ainult väheke vesivõsusid oligi lõigata) ja mina koristasin puude alt oksi. Peale õuetöid käisime saunas pesemas, isegi leili viskasime. Koju sõites külastasime veel telepoissi ja lapikoda ja praktiliselt kohe peale koju jõudmist läksime kossu vaatama. Pingeline mäng väsitas sajaga. No ja siis need kalad ja leivad ja, hirmus mässamine.
P.S. Kas keegi oskab suure siiakalaga midagi muud ka teha kui soolasiiga? Kui ahjus küpsetaks, mis tast siis järele jääks?