Archive for jaanuar 25th, 2015

Kook, must nagu öö

Pühapäev, jaanuar 25th, 2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Šokolaadikook kohupiima-vahukooresegu ja kirssidega. Nii must ei pea see kook olema, mul natuke kauaks jäi ahju. Tahtsin küpsetada 180 kraadiga nii umbes 30 minutit, aga ahjukell meil mõnikord vaikib ja nats liiale läksin küpsetamisega. Kook peab olema ahjust võttes üsna pehme, jahtudes taheneb nii, et kannatab lõigata.

Igatahes, meestele maitses väga.

Šokolaadikook sisaldab:

100 g võid
100 g mandlijahu
50 grammi toorkakaopulbrit
3 dl erütritooli (selle kogusega tuleb ülimagus, minu jaoks liiga magus)
2 muna
puhast vanilli teelusikaotsaga (kasutasin Bourbon´i vanilli)

Ega muud ei olegi, keera kokku ja küpseta. Mulle meeldib, et šokolaadikooki saab ilma küpsetuspulbrita teha. Järgmine kord proovin lisada natuke kas pofiberit või fiberhuski, võibolla siis tuleb väheke õhulisem ja ehk küpseb paremini. Täna mulle tundus, et kook jääbki vedel, osalt ka sellepärast pingutasin küpsetamisega üle.

Nüüd te mõtlete, et ma hommikust õhtuni ainult küpsetan ja söön, aga ei – tegin täna kaunis päikesepaistes 8,5-kilomeetrise kiirkõnniringi. Väga mõnus oli. Homsest võin oma tavalisse trennirutiini tagasi vajuda, sest täna öösel kurk enam üldse tunda ei andnud. Kaks nädalat tõbisust on selja taga, ausalt üteldes täiega tüütas ära juba.

Inimesed, ärge sööge suhkrut! Siit lingist saab järjekordselt tõestust, miks seda tegema ei peaks. Mitte et see kook siin aitaks kellelgi ketoosis püsida, kindlasti mitte, lihtsalt tuli meelde, mida olen viimasel ajal lugenud. Vähiravi on meil sõpruskonnas hetkel aktuaalne, üks sõber-maratoonar istus meil alles üleeile poe rohelisel diivanil, näost hall ja süda paha, ta tuli otse keemiaravist natukeseks koju taastuma. Nii-nii kurb on teda vaadata, aga samas ei ole ta mulle niisugune lähedane sõber, kellele julgeks midagi soovitama hakata tavameditsiini kõrvale. Kuidas siis haige inimene võiks teada saada, mismoodi süüa, et see ravile toeks oleks, kui see, kes asjast teab, on vakka? Võibolla millalgi, kui ta keemiaravisse tuleb pikem paus ja olemine ok on, julgen ühe ta lähema sõbra kaudu ketoosi soovitada. Ei usu, et ta olekski üldse praegu, kui enesetunne ülikehv on, suuteline oma toitumises nii kardinaalset muutust tegema. A ma mõtlen, et kui inimene on meeleheitel ja lootust elule on jäänud vähe, siis midagi sellist teaduspõhist, mis pole huugapuuga, vast ikka võiks proovida? Ma ise kindlasti prooviks.

Kaneeliküpsised

Pühapäev, jaanuar 25th, 2015

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Need siin näevad välja nagu näkileivad, aga on hoopis kaneeliküpsised.

3 dl linaseemneid,
2 dl päevalilleseemneid
1 x 100-grammine pakk kõrvitsaseemneid
1 x 100-grammine pakk seesamiseemneid
2 spl chiaseemneid
75 g võid
näpuotsaga soola
3 tl kaneeli
4 dl kuuma vett (kui tainas tundub liiga paks, pane rohkem)
erütritooli või steviat maitse järgi (mina panin 1 dl erütritooli ja väga magusad ei tulnud)

Või ja magustaja sulata-lahusta kuumas vees ja keera kõik kama kokku. Lase taignal 5-10 minutit seista, et chiaseemned jõuaksid “liimima” hakata. Küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile on tainast hea laiali siluda supilusikaga. Ruudud vajuta taigna sisse suure noaga enne ahju panemist. Küpseb 200-kraadises ahjus nats üle poole tunni, sellest pool aega pöördõhuga.

Kui laual on suur vaagnatäis kaneeliküpsiseid ja selle kõrval teine vaagnatäis näkileibu, peab sildid juurde panema, mis on mis, sest vahet on neil võimalik teha ainult lõhna järgi. Kaneeli asemel võib panna näiteks kardemoni või vanilli või kasvõi miskit piparkoogisegu, oleneb sellest, mille järele parajasti isu on. Magustaja võib mu meelest isegi ära jätta, maitse jääb niigi hea.

Seemnetega on ikka hirmus tore mässata ja mulle heasti meeldib, et nendega saab küpsetada ilma kookos- või mandlijahuta (rääkimata teraviljajahudest, mis inimesele mitte head ei ole). Seemnenäksid sisaldavad peamiselt rasva ja kiudaineid ja igasugu kasulikke toitaineid saab neist hulgi.  Mulle meeldib.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Sama taigna mittemagus rukkikliidega versioon on hea hommikusöögiks. Kolmest sellisest leivukesest, millel katteks või (võikäärud, võiks isegi ütelda), muna-majoneesisegu ja küüslauguviilud natukese kirsstomatiga saab kõhu kõvasti täis, jätkub mitmeks tunniks.