Kaneeliküpsised

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Need siin näevad välja nagu näkileivad, aga on hoopis kaneeliküpsised.

3 dl linaseemneid,
2 dl päevalilleseemneid
1 x 100-grammine pakk kõrvitsaseemneid
1 x 100-grammine pakk seesamiseemneid
2 spl chiaseemneid
75 g võid
näpuotsaga soola
3 tl kaneeli
4 dl kuuma vett (kui tainas tundub liiga paks, pane rohkem)
erütritooli või steviat maitse järgi (mina panin 1 dl erütritooli ja väga magusad ei tulnud)

Või ja magustaja sulata-lahusta kuumas vees ja keera kõik kama kokku. Lase taignal 5-10 minutit seista, et chiaseemned jõuaksid “liimima” hakata. Küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile on tainast hea laiali siluda supilusikaga. Ruudud vajuta taigna sisse suure noaga enne ahju panemist. Küpseb 200-kraadises ahjus nats üle poole tunni, sellest pool aega pöördõhuga.

Kui laual on suur vaagnatäis kaneeliküpsiseid ja selle kõrval teine vaagnatäis näkileibu, peab sildid juurde panema, mis on mis, sest vahet on neil võimalik teha ainult lõhna järgi. Kaneeli asemel võib panna näiteks kardemoni või vanilli või kasvõi miskit piparkoogisegu, oleneb sellest, mille järele parajasti isu on. Magustaja võib mu meelest isegi ära jätta, maitse jääb niigi hea.

Seemnetega on ikka hirmus tore mässata ja mulle heasti meeldib, et nendega saab küpsetada ilma kookos- või mandlijahuta (rääkimata teraviljajahudest, mis inimesele mitte head ei ole). Seemnenäksid sisaldavad peamiselt rasva ja kiudaineid ja igasugu kasulikke toitaineid saab neist hulgi.  Mulle meeldib.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Sama taigna mittemagus rukkikliidega versioon on hea hommikusöögiks. Kolmest sellisest leivukesest, millel katteks või (võikäärud, võiks isegi ütelda), muna-majoneesisegu ja küüslauguviilud natukese kirsstomatiga saab kõhu kõvasti täis, jätkub mitmeks tunniks.

Leave a Reply