Archive for detsember, 2014

Ei ole aasta läbi veel, alles küpsetan

Kolmapäev, detsember 31st, 2014

See aasta ei ole veel läbi ja naine muudkui küpsetab ja küpsetab. Täna mul olid korraga ahjus kolm asja – seapraad, mandlijahust muhvinid ja seemnetest näkileib. Muhvinid on õhtuseks magustoiduks, serveerin neid kohupiima-vahukooreseguga ja marjade või moosiga. Retsept oli sama, mis paar postitust tagasi eksponeeritud jõulutordil, ainult kogused võtsin vähemaks.

Graavitasin forelli kiirmeetodiga, et saaks õhtul lauale panna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Umbes 400 grammile forellile panin maitseks pool teelusikatäit peenemaks uhmerdatud meresoola ja teelusikatäie roseepipart ning segasin hulka kaks supilusikatäit mandariinimaitselist oliiviõli. See õli on valmistatud Itaalias, oliivid pärinevad ühe eestlase sealsest oliivisalust. Ruth kinkis meile neid ägedaid õlisid ühe mandariini- ja teise küüslaugumaitselise. Eestist neid osta ei saa või õieti siis saab, kui too ettevõtja kodumaile käima tuleb ja oliiviõli müügiks kaasa toob.

Näkileiba tegin seekord natuke rohkemate seemnetega kui varem. Pmst võib sellesse niiütelda taignasse kokku keerata mistahes seemneid suht vaba käega, üritan siiski retsepti kirja panna, kuidas täna tegin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Segu ma ei rulli, vajutan lihtsalt lusikaga küpsetuspaberi peale laiali.

Retsept on umbes selline (olge loomingulised!):

2 dl päevalilleseemneid
1 dl kõrvitsaseemneid
0,5 dl seesamiseemneid
1 dl linaseemneid
0,5 dl chiaseemneid
2 spl pofiberit
1 spl psülliumit
0,5 tl soola
1 kuhjaga spl kookosrasva
2,5 dl kuuma vett

Kõik see värk tuleb kokku keerata, kuivad ained omavahel segamini ja sinna sisse valada kuum vesi, milles on enne sulatatud kookosrasv. Küpsetasin täna seda asja nii, et 180 kraadiga kõigepealt umbes pool tundi ahju allosas (sest mujal polnud ruumi), siis võtsin panni ahjust välja ja lõikasin noaga suurest plaadist ruudud (seda on hea teha pitsalõikuriga, aga ma ei leia meie oma üles).  Kui ruudud lõigatud, lükkasin panni ahju tagasi ja seal ta oli veel peaaegu teise pool tundi. Ei oskagi täpset küpsetamise aega ütelda, sest see oleneb ahjust ja mis ta seal ikka nii väga küpseb, pigem kuivab. Kuna hoidsin täna leivaplaati kauem ahjus kui tavaliselt, siis tulid krõbeleivad mõnusalt krõmpsud ja maitsevad ka täitsa nii nagu oleks neid tõepoolest küpsetatud. Mulle meeldib, et nende leivukeste sees ei ole muna ega piimatooteid ega ka küpsetuspulbrit, niukseid krõbekaid saab kaua säilitada kui selleks peaks vajadus olema.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Krõbeleivad tulid täna eriti mõnusad. Neid võib niisama linnupetteks krõbistada või siis kasutada leivana koos mingi kattega. Kui veel värsket võid ka peale määrida, on eriti maitsev. Ja kui ei taha neid leivaks nimetada, võib vabalt öelda seemneküpsis, oleneb ju, mis otstarvel neid pruukida.

Kaitstud: Hea aasta

Kolmapäev, detsember 31st, 2014

See objekt on parooliga kaitstud. Vaatamiseks sisesta enda parool:

Kaitstud: Vahepeal

Esmaspäev, detsember 29th, 2014

See objekt on parooliga kaitstud. Vaatamiseks sisesta enda parool:

Jõulutort

Neljapäev, detsember 25th, 2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tordipõhi:

6 muna
4 dl mandlijahu
1 dl pofiberit
2,5 tl küpsetuspulbrit
2 dl erütritooli (või vähem või rohkem või pane hoopis steviat maitse järgi)
150 g võid

Küpseb 175 –  180 kraadiga 45 minutit või nats rohkem.

Katteks ja täidiseks:

Maasikad ja kirsid (mul olid külmutatud marjad)
2 pk kohupiima (mingit ilma suhkruta)
2 suurt pakki vahukoort
magustajat maitse järgi, ma panin erütritooli
vaniljet vahukoore maitsestamiseks
tumedat šokolaadi natukese kookosrasvaga kokku sulatatult

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Põhi sai nii paks, et polnud keeruline seda pooleks lõigata. Alumisele poolele ladusin külmutatud maasikad, mis natuke olid sulanud, suuremad marjad lõikasin pooleks. Põhi polnud veel jahtunud, kui marjadega katsin. Kohupiima-vahukooresegu läks maasikate peale.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Kõige otsa läks ka kohupiima-vahukooresegu ja katteks vahukoor, mis jäi üle tordi ääre rippuma nagu lumi vana aida katuseräästas. Kuna me kõige suurem tordialus on liiga väike, koogivormiga umbes samas mõõdus, ei saanud torti külgedelt vahukoorega katta, niigi pudenes lõigates veits üle ääre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Mul olid suured plaanid šokolaadiga, tahtsin sellega tordi kaunistada, et kirjutaks ilusaid sõnu peale. Suurepärane plaan ei õnnestunud sellepärast, et marsruudil mikroahi – köögilaud libises mul sulašokolaadiga kausike käest ja glasuuris üle nii põranda kui köögimööbli. Mingi ilus tort seepärast ei tulnud, lömmis kirsid ei paku mingit silmailu, aga väga maitsev tuli siiski.

Tort sai megamagus, üritasin erütritooliga mitte koonerdada, et ükski mees söögilauas ei hädaldaks, et mu lchf-magustoit pole ikka mingi õige magustoit. Täitsa päristordi maitsega leiutis tuli. Väikseid tükke lõigata oli suht võimatu, sest tort tuli tõeliselt kõrge ja kohev. Õhtusöögile punktiks oleks vabalt piisanud vaid mõnest lusikatäiest. Kujutlen, et sama taignaga küpsetatud väikesed kohupiima-vahukoorekorvikesed oleks paras dessert.

Rahulikke jõulupühi kõigile!

Kaitstud: Järelmõjud

Esmaspäev, detsember 22nd, 2014

See objekt on parooliga kaitstud. Vaatamiseks sisesta enda parool:

Kaitstud: Sõitsin mehe auto sodiks

Laupäev, detsember 20th, 2014

See objekt on parooliga kaitstud. Vaatamiseks sisesta enda parool:

Kaitstud: Eriline inimene

Kolmapäev, detsember 17th, 2014

See objekt on parooliga kaitstud. Vaatamiseks sisesta enda parool:

Õhtusöök ja teraapiline leib

Esmaspäev, detsember 15th, 2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Tänane õhtusöök enne ahju panemist. Lihapallid köögiviljadega, vahukoorega üle valatud. Lihapallid: 800g hakkliha (pool veise- ja pool seahakkliha), pool suurt paprikat, kolm väikest sibulat, 2 muna, 1 spl psülliumit, soola ja pipart. Mökerdasin pallid valmis ja enne ahjuvormi panemist pruunistasin need pannil või sees. Pallid vormi, külmutatud köögiviljad peale, kõige otsa vahukoor ja 40 minutiks ahju 220 kraadiga. Hea lihtne toit, pole pikalt leiutamist. Kui oleks viitsinud taskulambiga peenrasse luurama minna, oleks lihapallitaignasse tükeldanud ka hunniku peterselli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Selline tuli välja. Kõigepealt sõin ja siis tegin pilti.

Niuke toidublogi nüüd mul ongi. Igav, mis?

Käisime mehega õhtul apteegist läbi ja seal hüppas ligi üks tuttav, et tänada mind leiva retsepti eest. Ma ükspäev FB-s jagasin toda rukkikliidega seemneleiva retsepti. Olin üsna imestunud, et kellelegi mu leib nii hirmsasti meeldib ja siis too naine selgitas, et see leib tema seedimisega imet teeb. Loogiline ka muidugi kui leib koosnebki peamiselt kiudainetest, mis me soolestikule igapäevaselt vajalikud on. Ma ise pole selle peale mõelnudki, et kasulik või midagi, sest mul endal seedimisega probleeme pole olnud ei nüüd ega ka varem kui hulgi süsivesikuid sõin. Küll see oli hea kuulda, et kellelegi mu leiutis rõõmu teeb!

Ma ise söön seda leiba üks või kaks õhukest viilu päevas, mõni päev jääb vahele ka, sest ei taha liiga palju süsivesikuid endasse sisestada. Kiudained tekitavad muuhulgas ka gaase ja rohkem kui kaks viilu päevas muutuks mu jaoks ebamugavaks.

Meie Konsum ostis hiljuti sisse topeltkoguse rukkikliisid (seal töötab mu ämm ja juhataja on mu FB-sõber, ehheee). Rukkikliid on muidu täielik defka, mitte kusagilt mujalt pole neid leidnud kui meie Konsumist. Aga paar päeva peale seda kui olin FB-s jaganud kookoskommide retsepti, oli Selverist ära ostetud viimnegi pakk kookoskoort. Võibolla juhus, aga võib ka olla, et ajasin kellelegi kookoskommide isu peale. Tänapäeva kaupmehed on õnneks kõik sellised, et kui miski kauba nõudlus suureneb, nad ostavad kohe rohkem sisse, mistap loodan, et kookoskoor ka meie Selveri riiulisse tagasi tuleb.

Veider kokkusattumus oli eile õhtul. Juurdlesin siin, kas osta endale üks e-raamat, Wheat Belly, mis sellest räägib, mida nisujahu meile teeb, ühe kardioloogi kirjutatud on see. Jätsin esialgu ostmata, sest hakkas tunduma, et liiga palju aega nagunii lugemisele pühendan, silmad hakkavad sellest juba tuksi minema. Õhtul käis Ruth siin, ta oli küpsetanud keeksi ja tõi väiksele vennale sellest mõned viilud. Tavalise nisujahuga keeks oli, suhkru asemel siiski erütritool. Laps sõi sellest ühe viilu ära ja kiitis, et hea on, aga enne magamaminekut vaevles siin gaaside käes ja hädaldas, et kõhus on paha tunne. Mitte et see tunne siin majas kellelegi võõras oleks, aga ikkagi ligi pool aastat ei ole me siin keegi midagi sellist kogenud. Mul endal oli ka vanasti nagu kivi kõhus kui kaneelisaiadega maiustasin, näiteks. Nisujahu oli ka ainus, mis mul vanasti kõhu kindlalt kinni pani nagu tsementeeritult. Arutasime lapsega olukorda ja ma leidsin, et pean vist selle Wheat Belly ikka ära ostma. Teadmisi toidust ei saa iial olla liiga palju.

Kookos ja šokolaad

Pühapäev, detsember 14th, 2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Tänane külmkapi sisu. Juba suudan natuke väiksemaid komme vormida ja kujult muutuvad ka korrapärasemaks. Miks kasutada voolimiseks plastiliini, kui võib sama hästi voolida armsaid künkaid kookosrasvast, -helvestest- ja -koorest 🙂

Kaitstud: Pilt jõudis koju

Pühapäev, detsember 14th, 2014

See objekt on parooliga kaitstud. Vaatamiseks sisesta enda parool: