Archive for mai, 2015
Kaitstud: Suvilamaal
Pühapäev, mai 31st, 2015Kaitstud: Naise elu
Reede, mai 29th, 2015Kaitstud: Lihtsalt neljapäev
Neljapäev, mai 28th, 2015Purukook
Kolmapäev, mai 27th, 2015Küpsetasin eile üle hulga aja purukoogi moodi asja. Olen sarnast kooki enne ka teinud Anne Aobadia raamatu Matkärlek retsepti järgi. Seekord ma pisut retsepti modifitseerisin, et saaks veelgi parem.
Vormi põhjas on tükeldatud rabarber ja kolm peotäit külmutatud mustikaid. Panin rabarberit nii palju, et vorm kenasti paksult kaetud sai. Marjade peale laotasin mõned peotäied mandlilaaste. Neid retseptis ei olnud, aga mu meelest krõbisevad laastud olid koogi sees eriliselt mõnusad. Purutaigna sees on selline kraam: 1 dl mandlijahu, 5 spl kookosjahu, 1 spl psülliumit, 100 g sulatatud võid, 1 tl küpsetuspulbrit, 1 dl erütritooli, 0,5 tl vaniljet, 1 tl kaneeli. Küpsetasin kooki 175 kraadiga 25 minutit.
See on rohkem magustoit kui kook, sest põhi puudub. Teinekord võiks proovida õhukest muretaignapõhja ka alla teha, et saaks tükke lõigata. Sõime maiust toorjuustu-vahukoore magustoiduga, mille olin teinud eelmine päev ja mis polnud üldse magus. Mökerdan päris tihti sellist desserti teha, kus sees Mascarpone toorjuust, vahukoor, sidrun, nats erütritooli ja maasikad, mõnikord viitsin seda isegi magustoidukaussidesse tarretada (retsept on umbes sama mis toorjuustukoogil). Viimatitehtu tuli täitsa mittemagus, mille peale mees avaldas mõningast rahulolematust, sellepärast meisterdasin kõrvale niukse magusa koogi. Mascarpone mittemagus dessert sobib tolle purukoogilaadse leidusega väga hästi kokku.
EDIT: Seda kooki võib teha “igatmoodi.” Mrt tahtis, et seda veel küpsetaksin, aga kookosjahu oli otsakorral ja retsepti järgi ei saanud teha. Tegin taigna siis nii, et asendasin 5 spl kookosjahu 1 spl kookosjahu ja 4 spl mandlijahuga. Nüüd on kindel ka see, et küpsetuspulbrit pole üldse vaja panna, sel puudub funktsioon. Mandlilaaste polnud, aga panin purutaignasse natuke kookoshelbeid. Tuli välja täpselt sama hea kui eile. Mul, muide, rootslaste retseptidega on enne ka kahtlusi tekkinud, et liiga palju aineid nad sisse panevad, osad komponendid on täiesti ülearused. Vahel nad ajavad retseptid hirmus keeruliseks, mis tulemusele mitte midagi juurde ei anna.