Kuidas vallavanem telefoni haaras

Meil on siin oma ärimajakese eest miljööväärtuslikus piirkonnas (sic!) probleem linnale kuuluva prügikastiga, mis on küll kena ja harmoneerub linna paigaldatud lillekastidega, aga kuna on pealt lahti, siis kõik, mis seal sees peaks olema, on pidevalt maja ees laiali. Möödunud aastal käis miski prügikoristaja siin regulaarselt kasti tühjendamas, aga nüüd pole seda autot enam ammu näha olnud. Nii ajabki prügikast üle, tuul ja linnud pilluvad sodi sellest välja mitu korda päevas ja meie siin muudkui käime seda tagasi toppimas. Eile koristas siin majaesist näiteks mu ämm, kes juhuslikult läbi astus. See oli keset päeva. Kusjuures me olime oma igahommikuse koristusrituaali juba läbinud.

Eile sai mul mõõt täis ja saatsin vallavalitsuse heakorraspetsialistile kirja, vallavanema panin igaks juhuks koopiasse, noh, et kui toda õiget asjapulka ei peaks tööl olema. Kena viisaka kirja kirjutasin, et mul selline mure ja kas vallavalitsus saaks midagi ette võtta.

Kirja saatmisest oli möödas vast kolm minutit, kui mulle helistas proua vallavanem isiklikult ja püüdis selgeks teha, et see on majaomaniku mure ja et see pole üldse vallale kuuluv prügikast. Küsisin vastu, et kui pole valla kast, et miks siis siiani kõik need aastad on vallavalitsuse lepingulised seda kasti tühjendamas käinud. Vallavanem väitis, et ju siis oli eksitus…

Oehh, ma ei või kohe… Oleks siis, et uuriks välja, mis kehtib ja alles siis helistaks murelikule kodanikule. Aga kohe nagu järelemõtlemata sedasi hakatakse väitma, et pole nende oma. Mulle kohe valimised meenusid ja kobrulehe kommentaarium.

Lisaks seletas vallavanem, et nemad on kõik avalikud prügikastid just hiljaaegu välja vahetanud kinniste vastu ja mitte ühtegi pealt lahtist prügikasti linnatänavatel enam ei ole. Ma siis usutlesin varasemale kogemusele toetudes, et aga äkki näiteks valla arhitekt ei lubanud seda kasti suure ja kandilise vastu vahetada, sest need uued ei sobiks miljööväärtuslikku piirkonda. Täitsa päriselt võibki nii olla ju, sest nii nagu meil ei lubatud samal põhjusel “tänavat risustada” valgusega reklaamkastiga oma akna kohal, nii ei sobi siia vast ka suvaline metallist prügikast. Praegune kast koos lillekastide ja rattahoidjaga on niiütelda ühest seeriast, betoonist ja kaetud peene kiviklibuga. Näevad head välja.

Vallavanem hakkas selle jutu peale nagu natuke kahtlema oma väidetes, aga ütles, et kuna heakorraspetsialist on ära, ei saa ta välja uurida, kelle mure see ikkagi on.

Pakkusin välja, et kui see tõepoolest ei ole vallavalitsuse hallatav prügikast, siis ma lohistan selle siit maja eest minema ja ongi probleem lahendatud. Lubasin veel igaks juhuks majaomanikult üle küsida. Ega seda kasti siia ette vaja ei ole, meie kliendid sinna midagi ei viska, niisama linnas jalutajad poetavad sinna alkopudeleid ja saiapabereid ja muud. Suvel on täitsa probleem sellega, et mõni loll viskab kasti suitsukoni ja ma siis jooksen siin jälle veeämbriga nagu vabatahtlik tuletõrjuja.

Helistasin majaomanikule ja sain kinnitust faktile, et tema majapidamisse ei kuulu ei need lillekastid, kuhu vallavalitsus kapsaid istutab ega ka see prügikast. Saatsin selle info veel igaks juhuks täiendavalt valda, et nad teaks ja sain vallavanemalt vastuseks “Tänud!”.

Ja nüüd on nii, et on reede õhtu ja iga teine klient, kes meile ärisse tuleb, küsib, mis prügimägi teil maja ees on. Sest hetkel on vaatepilt jälle väga õudne, hunnikutes saiapabereid ja muud sodi on kõnniteel laiali. Kahju et mul fotokat käepärast pole, teeks ühe pildi mälestuseks. Ma ei lubanud mehel seda jama täna rohkem kokku korjata, sest võibolla juhtub, et vallavanem läheb Selverisse ja sõidab siit mööda ja heidab korraks pilgu… Või ma ei teagi, mis sellest kasu on.

Kui nädala pärast ka sama seis on ja keegi prügikasti tühjendama ega ära vedama ei tule, pärin uuesti vallast aru ja kui nad ikka sama jama ajavad, et pole nende oma, veeretan kasti kuuri nurga taha või kuhugi. Ja teate, ega see pealt lahtine prügikast ei olekski probleem, kui seda regulaarselt tühjendamas käidaks. Kui tühjendati, oli vahel harva vaja hommikul võibolla üks paber või kilekott kasti tagasi panna, nii on olnud kevadest saati, kui siia majja kolisime. See üks hommikune kummardamine sodikese järele pole mingi probleem. Aga nüüd nad ei tühjenda üldse, juba pikka aega mitte. Hakka või mõtlema, et kuna vana aastaga lõppesid lepingud, et äkki neil polegi veel kedagi firmat, kes seda tööd teeks? Äkki nüüd tuletasin neile seda meelde, et uus leping tuleb teha, sest kangesti on ikka selline tunne, et kellegi tegemata töö siin taga on.

EDIT: Kuna olukord muutus väljakannatamatuks, haarasin prügikoti ja tühjendasin kasti, kõik prahi viisin õue peale majarahva ühisesse kasti. Seal oli isegi mähkmeid ja veinipudeleid. Ja sellest ilusast kivist prügikastist tekitasin miljööväärtusliku kujunduselemendi ehk et keerasin tal seniks, kuni lahendus selgub, põhja ülespidi 🙂

Veel üks EDIT: Vallavanemal oleks tarvitsenud vaid korraks valla kodulehele minna ja tutvuda sealsete plaanidega, kus valla hallatavad lillekastid ja prügikastid on peale joonistatud. Meie maja ees on kenasti kolm roosat ringi, mis on lillekastid ja ka tähistus PK, mis on prügikast. PK on küll maja linnapoolse nurga ees mitte jõe pool nagu see praegu paikneb (nagu ka lillekastide asukoht on pildil nihkes), aga kuna on kergesti liigutatav, siis võib seda ju lohistada kuhu iganes. Muid valla prügikaste maja läheduseski pole. Pilti suureks klikkides näeb detailsemalt.

Kesklinnahaljastus

3 kommentaari to “Kuidas vallavanem telefoni haaras”

  1. Mariann ütleb:

    See lõpmata enesekaitse paneb muigama. Kuidas nii ikka üldse saab olla sel toolil?

  2. ylle ütleb:

    Kujutan ette, et ta selle äkilise telefonikõnega püüdis näidata hoolimist või teeninduse taset või midagi, et nii kiiresti reageerivad ja puha. Aga et sedasi järelemõtlematult ja asjasse süvenemata… vot see nüüd küll hea ei ole.

  3. ylle ütleb:

    Ajaloo huvides olgu talletatud, et eile, 22. jaanuaril, viidi minu poolt taburetiks kujundatud prügikast me maja eest minema. Nii et vallavalitsus siiski tunnistas selle omaks, võibolla nad leidsid oma kodulehelt selle kaardi, millest jupi siia üles panin.

Leave a Reply