Soja kahjulikkusest

Lugesin täna Lõuna-Aafrikas ilmuvast ajakirjast Lose It soja kahjulikkusest ja mulle meenus, et sügisesele tervisekonverentsile oli oma “tervisekaupu” müüma kutsutud ka meie maakonnas tegutsev sojatooteid valmistav ettevõte. Ega olegi imestada, sest seal samas kõrval müüs oma “tervislikku” kraami ka siirupitootja (maitsed meie loodusest segatud tohutu koguse suhkruga). Müüjad olid konverentsile kutsutud korraldajate poolt, kes siis ise selle valiku tegid ja peakorraldaja oli meie maakonna terviseedendaja. No comments.

Siinkohal tõmban kopsud õhku täis ja ütlen, et ametkondades lokkav harimatus ajab vahel lihtrahva sajaga närvi.

Kuna selles artiklis, mida täna lugesin, on mitu niisugust fakti, millest ma kuulnudki polnud ja mis võiksid laiemalt huvi pakkuda, teen siia lühikese kokkuvõtte oma lugejatele kah (minu vaba tõlge, toon peamise välja).

****************

Inimesed arvavad tihtilugu, et sojatooted on tervislikum valik, aga sojaga seotud terviseriskid on märkimisväärsed.

HORMONAALNE TERVIS

Soja ei ole tervislik alternatiiv HRT-le (hormoonasendusravile). Tegelikult võib see sümptomeid isegi hullemaks teha. Peale kaks aastat kestnud uuringut, mis jälgis soja tarbimist (avaldatud Archives if Internal Medicin-is) selgus, et ei toimunud mingit paranemist sümptomite osas ega ka luuhõrenemise osas. Isegi väike kogus isoflavonoide, mida sisaldab väike tassitäis sojapiima, võib häirida hormonaalset tasakaalu. Leiti, et sojas peituvad toiduöstrogeenid häirivad sisesekretsioonisüsteemi ja on sama toimega nagu ravim Tamoxifen, mida kasutatakse naiste rinnavähi ravis.

LOOMSE VALGU ASENDAJA

Inimesed söövad sojat selleks, et saada “taimset valku”, aga nad ei teadvusta endale, et sojas leiduvad fütaadid tegelikult hoopis takistavad valkude ainevahetust, jättes need ilma B12-st ja takistades mitme olulise mineraali – kaltsiumi, magneesiumi, raua ja tsingi – omastamist. Fütaadid on deaktiveeritud ainult juhul kui soja on kääritatud, aga kui paljud tänapäeval soja sellisel traditsioonilisel viisil üldse tarvitavad?

Sojaoad sisaldavad hemaglutiniini, ainet, mis soodustab punavereliblede hüübimist.

KILPNÄÄRME TERVIS

1999. aastal tehtud uurimus tõestas, et süües kõigest kaks supilusikatäit röstitud ja marineeritud sojaube päevas kolme kuu jooksul on piisav selleks, et põhjustada kilpnäärme talitluse häireid.

NEERUKIVID

Soja söömine võib suurendada ka võimalust saada endale neerukivid. 2001. aastal tehtud uurimus näitas, kuidas sojaoad, tofu ja töödeldud sojatooted sisaldavad ekstreemselt palju oksalaate, ühendit mis seob neerudes kaltsiumit.

GENEETILINE MUUNDAMINE

98% kogu maailmas toodetud sojast on geneetiliselt muundatud, et suurendada soja resistentsust mürgisele taimekaitsevahendile RoundUp-ile. 

PÕLETIKUD JA ALLERGIAD

Soja on ka põletikku tekitav. Soja allergiast tekitatud põletik võib välja areneda inimese kehas ükskõik kus, kus iganes on pehmeid kudesid. Kõige sagedasemad piirkonnad on seedetrakt, nina, kopsud ja nahk. Clevelandi Kliiniku andmetel võib sellest tulla ninakinnisus, aevastamine, tilkuv nina, limaeritus ja siinusevalu. Kopsud võivad puhituda põhjustades astma sümptomeid nagu suutmatus sügavalt hingata, rõhumistunne rinnus ja hingeldamine.

PAKSUKSTEGEV SOJA

Loomi nuumatakse maisi ja sojaga kõikjal maailmas. Muuhulgas on sojal kehale metaboolne östrogeenne mõju. Kui oled mees, võivad sul soja tarbimisest ilmneda naiselikud nähtused nagu näiteks suurenenud rinnad (rasvunud rinnad). Põhjustab ka eesnäärme suurenemist ja vähki. Naistel on östrogeen peamine PMS-i põhjus, liiga palju östrogeeni põhjustab ka rinnavähki ja teisi naistehaigusi. Kõik sojatooted tekitavad keha östrogeeni liigtootmist.

KAS SA SÖÖD SOJAT?

Uuri silte! Üllatus-üllatus! Tekstureeritud taimne valk, hüdrolüüsitud taimne valk, letsitiin… Soja on tänapäeval kõiges, samuti niinimetatud tervislikes helvestes, leivas, ravimites ja peaaegu 100% töödeldud toidus. Ainus võimalus vältida sojat on loobudes töödeldud toidust ja süües selle asemel päris toitu.

RAVI PEALE SOJAKAHJUSTUST

Kui oled tarbinud palju sojat, vajab su kõht ravi. On olemas isegi niisugune haigus nagu SODD (sojast põhjustatud haigused ja häired). See võib tähendada kilpnäärme kahjustust, immuunsüsteemi kahjustust, reproduktiivseid häireid, kaasaarvatud viljatust, depressiooni ja teisi mentaalseid häireid. Et vältida selliseid kahjustusi kõrvalda oma toidust soja igasugusel kujul.

Kahjuks pannakse tihti beebid sojatoidule, mis on alternatiiviks piimale ning ei osata seostada nende allergiaid ja seedehäireid sojaga. 2005. aastal otsustas Israeli valitsus, et sojatoodete tarbimist laste seas tuleb piirata ja imikute puhul täielikult vältida. Soja kahjustab inimest mitmel moel, mistõttu on igal juhul parim seda üldse mitte süüa.

*************************

Eks ole. Võtke poodi prillid kaasa, et näeks silte lugeda!

Leave a Reply