Me siin vahepeal vaaritame ka ja isegi sööme täitsa palju. Üleeile tegin rokkivaid räimi ja eile õhtul mökerdasime Mrt-ga kokku toorjuustukoogi.
Rokkivad räimed enne ahju panemist. Ma seda retsepti olen siin varem eksponeerinud ka, aga ei viitsi otsida, kus see postitus on. Pannil on räimeliblikad, sool, pipar, oregano, peotäis värsket hakitud peterselli, küüslauguküüned ja kirsstomatid, kõik see värk on üle valatud oliiviõliga. Meil seekord oli küüslaugune oliiviõli.
Küpses 180-kraadises ahjus 20 minutit. Mu meelest absoluutselt parim toit, mida räimedest teha annab.
Eile õhtul meisterdasime maasikatega toorjuustukoogi. Võtsin aluseks ühe internetist leitud tavalise toorjuustukoogi retsepti ja leiutasin selle põhjal oma suhkru ja valge jahuta versiooni. Olen alati vaadanud imetlusega, kuidas mingid osavnäpud köögis želatiiniga trikke teevad ja alati arvanud, et igast tarretamisvärgid jube keerulised on. Millalgi nooruses olen želatiini kasutanud ja sellest ajast on mul mälestus, et liiga keeruline see tarretamise värk on. Tollel ajal muidugi polnud lehtželatiini saada. Nüüd tean, et želatiinilehtedega on koogi vormimine abseluutselt lihtne.
KÕIGE PAREM TOORJUUSTUKOOK
Põhi:
3 dl mandlijahu
100 g võid
2 muna
1 spl erütritooli
näpuotsaga soola
Vuristasin kõik kokku paksuks taignaks ja küpsetasin ümmarguses ahjuvormis 200 kraadiga 15 minutit.
Toorjuustutäidis:
400 g köögi toorjuustu
250 g Mascarpone toorjuustu
1 – 1,5 dl erütritooli (Mu maitsemeelele 1,5dl on nagu natuke liiga magus)
400 ml vahukoort
500 g maasikaid
5 lehte želatiini
1 sidrun, riivitud koor ja poole sidruni mahl
natuke puhast vanilli maitseks
Želatiini panin külma vette ligunema 5-10 minutiks. Enne taignasse segamist valasin külma vee ära ja lahustasin želatiini kahes supilusikatäies kuumas vees.
Segasin kokku toorjuustud, erütritooli, vanilli ja vahukoore. Vahukoort õige natuke enne vahustasin. See segu on nii paks, et päris vaev oli seda kokku keerata, Mrt siin mässas toorjuustu kallal puulusikaga üksjagu. Kui vahukoor juba sees oli, siis sai ettevaatlikult mikserdada juba. Sidrunikoore riivisin taigna sisse millalgi poole segamise pealt.
Valasin lahustunud želatiini sidrunimahla sisse, samal ajal hoolega segades ja siis uhasime tolle vedeliku toorjuustutaignasse. Kõige lõpuks segasime sisse tükeldatud maasikad. Kui koogipõhi enam-vähem jahtunud oli, kuhjasime toorjuustusegu vormi, katsime toidukilega ja panime külmkappi tarretuma. Valmis on see asi järgmiseks hommikuks.
Toorjuustusegu tuli nii palju, et osa jäi üle, selle panime väikeste vormidega külmkappi tarretuma, aga Mrt muidugi maiustas ühe topsitäie juba eile õhtul ära. See on nii mõnus paks segu, et teinekord võiks tehagi lihtsalt niisama magustoidu kohe söömiseks ilma želatiiniga mässamata.
Hommikuks oli külmkappi tekkinud selline kook.
Appi, kui hea! Ma muidu hommikuti ei söö, joon ainult kohvi, aga täna võtsin tükikese toorjuustukooki, sest no kuidas ma siis ei maitse meie erimit leiutist. Mu meelest sidrun on just see, mis selle koogi nii hõrguks teeb, tasakaalustab mõnusasti toorjuustu rasvasust ja annab koogile selle õige maitse. Imeline leiutis!
Toorjuustukook oli niiütelda koogiproov. Tahan seda teha nädala pärast Mrt sünnipäevaks ja katsetasin, kas on üldse mingi asi ja kas saan hakkama.
oeh, need räimed on vau ja kook on vauuu:)!!!!
Esimesel võimalusel turule räime järele..:)
Räimega on ainult see jama, et mina neid nii hästi puhastada ei oska (loe: ei viitsi), et üldse konte sisse ei jääks. Õnneks Mrt-l on suva, teda väiksed luud ei häiri, aga last häirivad nii väga, et tema siukest väikest kala üldse ei puutu. Jääbki meile rohkem 🙂