Seemneleiba, mõtelge!

Ohh, ma olen nii rahul oma leiutisega! Ainus söök, millest oma low-carb elus puudust olen tundnud, on leib, ehtne must leib või seemneleib ja ausalt üteldes olen suutnud jätta tüki leiba laualt võtmata ainult tänu sellele, et enne loen, kui palju süsikaid seal sees on. Lapsele ju ostame leiba ja ma ka nii väga tahaks vahel tüki võtta ja paksult võid peale määrida, aga kui pole kerele hea, siis pole hea ja ma ei hakka ennast ühe isu pärast tuksi keerama.

Täna avastasin, et rukkikliides on süsivesikuid ainult 15 grammi 100 grammi kohta ja need on ju kerged, st neid ei kulu liiga palju pätsi leiva peale. Just rukki maitset olen igatsenud, seda ei saa asendada mandli- või kookosjahuga, need ikka pigem magusate küpsetiste jaoks on sobivad. Nii ma siis tuulasin täna poodides ja Konsumist ma rukkikliid ka leidsin (muuhulgas märkasin, et Selveris on tavalises jahuriiulis müügil mandlijahu, jeee).

Ja siin ta on, rukkikliidega seemneleib:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  Pean seda retsepti veel modifitseerima, sest tainas tuli liiga paks. Õieti küll algul oli liiga vedel, aga ma ei mallanud oodata ja uhasin rukkikliisid juurde, mis oli viga. Sellepärast ilmselt ka eriti ei kerkinud, aga küpses läbi väga hästi ja on muidu ka igati maitsev. Kirjutan siia retsepti, mille järgi täna tegin:

4 dl rukkikliisid (järgmine kord panen 3 dl)
1 dl seesamiseemneid
1 dl päevalilleseemneid
1 dl linaseemneid
1 dl kõrvitsaseemneid
3 tl küpsetuspulbrit
1 dl psülliumit
0,5 tl soola (natuke oleks võinud isegi rohkem panna)
6 muna
2 dl türgi või kreeka jogurtit
50 g võid

Kuivad ained segasin ühes mollis kokku ja muna-jogurti-või vahustasin teises ja keerasin siis kõik vedela kraami seemnesegusse. Jällegi ei saanud kohe ahju panna, sest õhtusöök oli seal ees, mistap seisis tainas küpsetusvormis miski 40 minutit. Küpses 1 tund 180 kraadiga.

Kuulge, see on peaaegu nagu päris leib! Väga maitsev. Teravilja ma ju üldiselt nüüdselajal ei söö, aga rukkikliides on nii vähe süsivesikuid, et kogu leivapätsi peale sai neid kliidest max 25 grammi ainult. Kaalusin üle, et umbes 160 grammi kliisid kulus, aga neidki sai liiga palju, sest tainas peaks olema vedelam.

Seemneid on leivas nii palju, et annab ikka krõmpsutada. Mulle meeldib. Uskumatu, millest kõigest on võimalik leiba küpsetada!

8 kommentaari to “Seemneleiba, mõtelge!”

  1. Maire ütleb:

    Huvitav, kas nisukliid on väga kahjulikud? Mul on neid siin kapis vanast ajast järel ja süsikate sisaldus ka ainult 15 grammi. Mõtlen siin nüüd, et kas kasutada need ära või osta ikkagi rukkikliisid. Nisu ju saatanast.

  2. ylle ütleb:

    Ma nisu endale ei sisestaks ühelgi kujul, seda enam, et neil pole ka ju mingit maitset. Tee omale nendega näomaski või midagi 🙂

  3. lendav ütleb:

    Aga kaer?

  4. ylle ütleb:

    Uurisin, et kaerakliides on süsivesikuid 47g 100g kohta, mis on sama jama kui süüa mistahes teravilja. Kusjuures Vändra Leiva nisukliides on jah ainult 15g süsikaid väidetavalt, aga Veski Mati ütleb, et nende nisukliides on süsivesikuid lausa 50,9 grammi sajas. Täitsa huvitav, kas neil on kliide tegemiseks erinev tehnoloogia ja üks neist paneb kliisid jahuga pooleks või siis tõesti keegi bluffib? Mina muud peale rukkikliide ei puutuks, seda enam, et puudub vajadus kaerakliisid või nisukliisid endale sisestada. Küpsetamisel need annavad ainult kiudaineid, aga neid saab mujaltki.

  5. ylle ütleb:

    Aga muuseas ma tean, et mõned lchf-toitujad lisavad hommikuti ikkagi natuke kaerakliisid jogurtile. Kuna need kerged on, siis üks supilusikatäis ilmselt ei tapa. Eks see on inimesiti erinev, mida keegi talub või mis kellelegi hea on. Minu eileõhtune rukkikliidega maiustamine kaalu ei kergitanud, hoopis mitusada grammi kergem olin täna hommikul võrreldes eilsega. Aga paaris viilus sellises leivad eriti miskit süsikaid ju pole ka.

  6. lendav ütleb:

    Meie Konsumis kahjuks praegu rukkikliisid ei olnud. Ega ka üheski teises meie küla poes. Kui naaberkülla (Tartu) satun, tuulan seal kaubandusvõrgu läbi.

  7. ylle ütleb:

    Meie Konsumis on Kivisaare Veski rukkikliid, vaata siit müügikohti: http://kivisaareveski.ee/

  8. ylle ütleb:

    Rehkendasin et leivapätsi hind tuleb umbes kolme ja poole euro kanti, mis on päris kallis. Kuigi tegelikult meie perele jätkub ühest väikesest pätsist vähemalt kolmeks päevaks (pole veel testitud, kuidas see lapse sõpradele maitseb, sellest oleneb varude vähenemine). Proovin järgmine kord psülliumi ära jätta ja seesamiseemnete asemel panen rohkem päevalilleseemneid. Seesamiseemned on nii väikesed, et ei saa arugi, et neid leiva sees on, aga kergitavad hinda. No ja psüllium on nii kallis, et nagu natuke liiga luksus igapäevase leiva sees. Võibolla ilma psülliumita jääb rukki maitse ka tugevam.

Leave a Reply