Ma ei salli seda sõna

Pühendan terve postituse ühele sõnale. Rikkur. No mis loom see on? Ma ausalt üteldes ei või kannatada silmaotsaski, kui nende inimeste kohta, kellel on keskmisest rohkem raha või miskit varandust, üteldakse rikkur. Rikkur on halvamaiguline sõna, mu meelest täiesti otseselt halvustav ja solvav ja asetab selle sõna kasutaja enda justkui automaatselt teisele poole – sinna, kus on vaesem rahvas, aga omast arust ka targem, ilusam, eetilisem ja mis kõik, aga igal juhul parem kui rikkur. Vaene ja keskmik hea, rikas halb – nii või? Seda sõna kasutati laialdaselt möödunud sajandi üheksakümnendate alguses ja mu meelest oleks see võinud sinna aega ka jääda. Sest kas Eesti pole mitte juba välja kasvanud sellisest suhtumisest?

Mis vahet siin üldse on, kui palju on kellelgi raha?

Kuna rikaste topi edetabelid on hetkel meedias liikvel, siis kirjutavad “rikkuritest” kõik ajalehed, isegi Postimehes on ühe loo pealkirjas see sõna.

Inimesed, mis teil viga on, et rikkur ütlete? Miks mitte rikas või jõukas inimene nagu see sõna meil eesti keeles õige on?

4 kommentaari to “Ma ei salli seda sõna”

  1. Maire ütleb:

    Täpselt minu mõtted! Ja mul on kohutavalt kopp ees, et paljud näevad just kahte äärmust – rikkur on see loll krabaja, kellel pole vaimseid huve ollagi, sest no ega ausa tööga ju rikkaks ei saa nende meelest. Ja see, kes on vaene, see on see õige inimene – tubli, töökas, aus jne. Justkui jõukas inimene oleks ajudeta ja laisk, kellele kõik ilma tööta kätte jookseb. Vastikud rumalate inimeste stereotüübid.

  2. ylle ütleb:

    Ma imestan seda, et meie ajakirjandust teevad ju valdavalt noored inimesed, kellele see sõna võiks olla hoopiski võõras. Või on toimetajad vanemad tädid? Igatahes inetu. Ja jälle üks teema, millega lihtrahvast üles kruttida nagu meedial kombeks.

  3. lendav ütleb:

    Juhme inimesi on nii vaeste kui rikaste hulgas. Et asi oleks õiglane, tuleks panna paika väljendid nii juhmide rikaste (rikkur) kui juhmide vaeste (olen kohanud väljendit “kodutunde inimesed”) kohta. Ja ka ärksa meelega vaeste ja rikaste kohta (neid ei oska kohe äkki pakkuda).

    Teine küsimus on see, kas peaks inimesi ilmtingimata kuhugi lahterdama. Äkki saaks ka ilma hakkama? Pakun praegu umbes, sest pole lehti ammu lugenud ja telekat ka ei vaata.

  4. lendav ütleb:

    Hahaa, üks väljend tuli meelde – see on muinasjuttudest loetud – jõukas ja nõukas – majanduslikult tugeva ja (arukalt) ettevõtliku peremehe kohta.

Leave a Reply